Internationale Vrouwendag, 

zaterdag 8 maart 2025

Gouds Vrouwennetwerk organiseert weer een bijzondere bijeenkomst.

'Vrouwen met noten op hun zang' 


Elk jaar organiseert het Gouds Vrouwennetwerk op 8 maart een mooie en inspirerende bijeenkomst om met elkaar Internationale Vrouwendag te vieren. Dit jaar organiseert het Gouds Vrouwennetwerk, in samenwerking met Museum Gouda, een mooie avond over vrouwelijke componisten (met natuurlijk ook muziek).

In de wereld van muziek zijn vrouwelijke componisten vaak over het hoofd gezien en hebben in de schaduw gestaan van hun mannelijke collega's. Veel vrouwelijke componisten uit het verleden werden ontmoedigd, genegeerd of hun werk werd toegeschreven aan mannelijke tijdgenoten, ondanks hun belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van het muziekrepertoire.

Hoog tijd om deze dames in de spotlight te zetten.

Erica de Wijs* zal deze avond het werk van vrouwelijke componisten laten horen en bespreken als een eerbetoon aan hun werk en een inspirerend voorbeeld voor de generaties van vandaag en morgen.

De bijeenkomst zal worden gehouden op 

ZATERDAG 8 maart, aanvang 20.00 uur in Museum Gouda, 

Ontvangst vanaf 19.30 uur, hoofdingang Oosthaven 9.

Graag vooraf aanmelden via gouds.vrouwennetwerk@gmail.com.

Vrijwillige bijdrage aan deze avond via een QR-code in de zaal..



* Erica de Wijs is een boeiende verteller met een enorme staat van dienst. Ze studeerde aan het Rotterdams Conservatorium, later de Codarts Hogeschool voor de Kunsten en heeft daar meer dan 40 jaar lesgegeven. Ze is tevens voorzitter van het Goudse koor Toonkunst

Alma Mahler                                                           Clara Schumann                                             Fanny Mendelssohn



6 eeuwen sterke vrouwen op Internationale Vrouwendag 


Op zaterdag 8 maart, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, presenteert Museum Gouda 'Ongehoord – Verzamelde vrouwen'. 6 eeuwen geschiedenis door de ogen van 30 vrouwen uit de collectie. Van de gedurfde gravin Jacoba van Beieren en de pionierende schoonschrijver Maria Strick, tot de invloedrijke kunstenaar Charley Toorop, glasgraveerder Johanna Breebaart die haar talenten inzette voor de emancipatiebeweging van de 19e eeuw en de hedendaagse Goudse Rkia Majourhate. Het museum is op deze bijzondere dag gratis geopend.
Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag is er op 8 maart een gevarieerd programma dat aansluit bij de thema's van de tentoonstelling. Conservator Jorien Soepboer, die de tentoonstelling samenstelde, geeft dieper inzicht in haar onderzoek naar de vrouwen uit de collectie van Museum Gouda tijdens een speedtour-rondleiding. Spoken word-artiest Asmae Amaddaou versterkt stemmen van vrouwen met een krachtige performance, terwijl Laurens Moreno, als familie van Constance en Péronne Arntzenius, met live muziek de rijke erfenis van deze vrouwen tot leven brengt:
11.30 + 12.30 uur – Speedtour-rondleiding door conservator Jorien Soepboer
13.00 + 14.00 uur – Spoken word door Asmae Amaddaou
13.30 + 14.30 uur – Live muziek door Laurens Moreno

Constance en Péronne Arntzenius – een vrijgevochten duo
Een van de opvallende verhalen in de tentoonstelling is dat van de zussen Constance en Péronne Arntzenius. Tussen de twee wereldoorlogen door kozen zij volledig hun eigen weg. De zussen reisden vanaf de jaren tien door de Verenigde Staten, Canada en Mexico als een soort backpackers avant la lettre. Ze verdienden hun geld met zang, fotografie en film en creëerden daarmee een eigen artistieke en culturele erfenis. Hun gedurfde levensstijl symboliseert onbevangen vrijheid: ze namen de ruimte om te doen wat ze zelf wilden, iets wat in hun tijd allesbehalve vanzelfsprekend was. In de tentoonstelling zijn foto's van hun reizen te zien, die hun onafhankelijkheid en vrijheidsdrang belichten.

Veerkracht
'Ongehoord – Verzamelde vrouwen' neemt bezoekers mee op een reis door de veelzijdige en invloedrijke rollen die vrouwen door de eeuwen heen hebben vervuld. Van baanbrekende kunstenaars en wetenschappers tot gedreven sociale activisten en ondernemende pioniers: de tentoonstelling belicht de onmiskenbare impact van vrouwen op de geschiedenis. De verhalen illustreren hoe vrouwen, ondanks de obstakels die hen werden opgelegd, niet alleen hun stempel drukten op de samenleving, maar telkens weer hun eigen pad banen, generatie na generatie.

Met dank aan
Het onderzoek naar de vrouwen in de collectie van Museum Gouda werd mogelijk gemaakt dankzij het Conservatoren Stipendium van het Cultuurfonds. Dit stelde conservator Jorien Soepboer in staat om de verborgen verhalen van vrouwen uit de collectie te onderzoeken en deze voor een breder publiek toegankelijk te maken. 


2020 Gouds Vrouwennetwerk | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.